lauantai 3. joulukuuta 2016

Kevään kursseja vaikkapa joululahjaksi

Syksyn viimeiset tilkkukurssit on nyt pidetty. Hämeenlinnan verkatehtaalla piti olla vielä Vanajavedenopiston joulukurssi, mutta se harmillisesti jäi puuttumaan yhtä ihmistä! 9 ilmoittautui, mutta 10 olisi pitänyt löytyä. Mistään ei löytynyt ja niinpä se kurssi jäi toteutumatta. No, ei jäädä sitä suremaan, vaan käännetään katse kohti tulevan vuoden kursseja:
Wellamo-opistosta  Lahdesta löytyy heti ensimmäinen. Sen ilmoittautuminen alkaa 3.1.2017 ja kurssitekstissä lukee: tehdään tilkkupehmolelu, tilkkukassi farkuista vetoketjulla ja muita käyttötarvikkeita farkuista. Opetellaan myös kankaan taitteluita ja tehdään niistä vaikka tyynyjä.
Kankaantaittelua

Seuraava kurssi on helmikuun puolivälissä 17.-19.2.2017 Päivölän opistossa. Siellä tehdään nyt NIITÄ KETTUJA, joista monet ovat facebookissa ohjeita pyydelleet. Taas toistan tässä yhteydessä itseäni, kun kerron että en ole tapanani pitänyt jaella ohjeita Facebookissa tai muutenkaan kurssien ulkopuolella. Teen tätä kurssinpitotyötä elääkseni ja aina vetoan siihen että jos joku on kampaaja niin ei kai häntäkään (toivottavasti) hyväksikäytetä niin että otappas sakset mukaan kun tulet kylään ja leikkaappa hiukseni! Tai jos varaatte lääkäriltä ajan vaikkapa suonikohjuleikkaukseen, niin eipä se lääkäri teille siinä samalla vaivalla myös pallolajennusta tee! Tai jos tilaatte taksikyydin vaikkapa 10 km:n päähän, niin ei se taksi samalla rahalla teitä 100 km:n päähän vie! Siksi minäkään en anna kaikkia ohjeita millä vaan kurssilla. Puhumattakaan että jakelisin niitä facebookissa ihan vaan huvikseni kaikille. Se olisi minusta tosi epäreilua kaikkia kurssilaisia kohtaan , jotka maksavat kurssimaksun ja tulevat kurssilleni. Toivoisin että muutkin tilkkutyöopettajat pitäisivät jonkunlaisesta kurssiohjelmasta kiinni. Tiedän että on opettajia , jotka kantavat lähes kaikki ohjemappinsa kurssille ja sanovat kurssilaisille että kaivakaapa sieltä haluamanne! Valmistelun osalta pääsee tietysti helpolla, kun  ei tarvitse miettiä kurssiohjelmaa mitenkään. Kun on kerran tehnyt ohjeet , niin niillä voi sitten pelata. Netti, pinterest, kirjat ja lehdethän ovat ohjeita pullolaan. Sieltä minäkin niitä ammennan. MUTTA näen aikamoisen vaivan siinä että muokkaan ohjeet ymmärrettäväksi, teen niistä oman usein monisivuisen monisteen ja teen usein vaihe-vaiheelta-mallit kurssilaisten avuksi! Tiedän että jotkut hankkivat elantonsa niin että käyttävät ohjeitani suoraan kursseillaan. Sekään ei tunnu reilulta. Totta kai kaikki ohjeet mitä kursseillani opetan ovat vapaata riistaa kaikille, mutta jonkunlaisen työmoraalin omaavat, tekevät omat ohjeet niistä malleista. 
Taisin taas sohaista ampiaispesään, mutta mitä enemmän pidän kursseja ja mitä enemmän saan oppilaita, niin sitä enemmän saan koko ajan pyyntöjä että tuo se ja se malli, jota teitte 2-4 vuotta sitten sillä ja sillä kurssilla. Toki otan toiveita huomioon, ja aina otankin välillä vanhojakin malleja uusiokäyttöön, mutta edelleenkään en ole mikään ohjeautomaatti! Anteeksi ja tervetuloa uusille kursseille. Jos matka on pitkä tai on jotakin muuta estettä, niin sitten vaan priorisoidaan. Itsekin olen mennyt 400 km päähän kursseille autolla ja myös ihan lentokoneella ulkomaille saakka. Jos se ei ole mahdollista niin sitten vaan on todettava että kaikkea ei voi saada!
Toivottavasti en lisännyt vihamiehiä itselleni tuolla vuodatuksella! Yrittäkää ymmärtää!
Juuri Pirkka-hallin kädentaidot messuilla tapasin yhden vanhan kurssilaiseni, joka sanoi että ei minun enää tarvitse tulla sinun kurssilleni, kun meidän kaupungissa eräs opettaja vetää kurssinsa minun ohjeillani! Että näin!
No Päivölässä helmikuussa tehdään myös fleeselammas farkkuhaalarilla ja 2,5" tuuman valmiskaitaleista laukku. Niitä voi tietysti myös itse leikata, mutta jos on valmis esim hoffmanin bali batics tai modan jelly roll niin niistä pääsee helposti alkuun.
Turengin ryhmän fleeselampaita farkkuhaalarilla


Mäntyharjun kesäkurssin kaitalelaukkuja
Toinen kurssi Päivölässä on huhtikuun 21.-23.4.2017 Silloin otetaan farkkuteema uusiksi, koska kaikille halukkaille edellinen ajankohta ei sopinut. Toki saa tulla uudelleenkin farkkukurssille, vaikka olisi jo ollut mukana. Ajattelin ottaa osan samoja malleja kuin syksyllä , mutta otan myös uusia ideoita mukaan , sillä maailma pursuaa hyviä vinkkejä farkuista.
Tehdään myös NALLE farkuista tai sitten pikkusisko nallelle!

Jos haluaa useammin osallistua tilkkukursseilleni, niin toki olette tervetulleita jo  syksyllä alkaneisiin ryhmiini:
Vanajaveden opistossa Tuuloksessa joka toinen keskiviikko, Hauholla joka toinen torstai,  Parolassa 1 lauantai ja 3 torstaita ja kesäkurssi Lautsiassa kesäkuun alussa,
Wellamo-opistossa tuon yllä mainitun Lahden kurssin lisäksi Hämeenkoskella joka toinen maanantai,
Valkeakoskiopistossa joka toinen tiistai Pälkäneellä ja n. joka toinen keskiviikko Kangasalla ja kesäkurssi Pälkäneellä juhannusviikon maanantaista keskiviikkoon.
Niin ja sokerina pohjalla  Mäntyharjun kansalaisopiston  3 viikon kesäkurssia Mäntyharjulla kesä-heinäkuussa. Kolmannella on vielä 3 paikkaa vapaana. Toki kannattaa ilmoittauta varalle muillekin kursseille sillä tilanne elää vielä kovasti. Päivänpolttavaan yöpymiskysymykseenkin on alkanut näkyä valoa tunnelin päässä. Se saattaa sittenkin järjestyä koululla, mutta palataan siihen kun asiat varmistuvat!
Ei muuta kuin tervetuloa kursseille! Kirjoittakaa vaikka kirje joulupukille. Jos pukki ei keski muuta lahjaa teille, niin VARMASTI olette tilkkukurssin ansainneet!
Mäntyharjun kesäkurssin kettuja





6 kommenttia:

  1. Hei Sanna, olen niin samaa mieltä kanssassi "vuodatuksestasi":) Kun ohjaaja tekee kovan työn valmistellessaan kursseja ja toiset hyväksikäyttävät niin on se väärin! Jos ei halua tai voi lähteä kurssille niin jokainen voi etsiä malleja kirjoista, lehdistä ja netistä. Tietenkin siihen kuluu vähän aikaa ja vaivaa mutta näinhän kuluu kurssin vetäjäjälläkin valmistellessaan kursseja. Pysy lujana!!:)

    VastaaPoista
  2. Pidä pintasi äläkä jakele ilmaisia ohjeita. Ohjeiden kirjoittamisessa on iso vaiva. Olen kokeillut asiaa ja kirjoittanut omista tuotoksistani ohjeita Tilkkulehteen. Minun ohjeistani tosin ei taida monikaan innostua :( :D

    VastaaPoista
  3. Toisen tekemän ohjeen kopioiminen sellaisenaan ja jakaminen loukkaa tekijänoikeuksia. Tämä on ihan selvä asia! (Toisen tekemästä ohjeesta oman versionsa tekeminen ja sen jakaminen taas on sallittua.) Minustakin olisi parasta, ellei kukaan ryöstöviljelisi toisten työtä!

    Koska olet Tilkkuyhdistyksen jäsen, käy lisäämässä kurssipäivät myös Finn Quiltin www-sivuilla olevaan kalenteriin!

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä Sanna, Irma ja Kvilttaaja. Näistä tekijänoikeusasioista on joskus juteltukin kanssasi, ja ainakin itse ottamiisin valokuviin sinulla on tekijänoikeudet. Ja minusta on fiksua ja reilua, että ohjeissasi on aina viittaus alkuperäiseen lähteeseen, vaikka olisitkin sitä muokannut uudelleen. Merkkaa vain rohkeasti tekijänoikeudet ohjeisiisi ja kopiointi kielletty- teksti.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kannustavista sanoista. Melkein tulee tippa linssiin kun näen että joku on samaakin mieltä kanssani! Olen usein saanut kuulla ikäviä kommentteja kuten " se tekee bisnestä niillä ohjeillaan" tai "onpas se leuhka kun on niin ohjeittensa perään" tai " eihän se itse ole niitä keksinyt". Näitä kommentteja ei ole tultu sanomaan minulle suoraan , vaan olen saanut kuulla ne kavereilta, jotka ovat olleet tilanteissa mukana. Niin teenkin bisnestä, eli hankin osan elannostani kursseja pitämällä. Olen vähän joistakin tekemistäni ohjeista ylpeäkin, kun olen saanut ne kovalla työllä sellaisiksi että kurssilainen, joka on ollut poissa silta kurssikerralta missä kyseinen ohje on opetettu ja olen antanut ohjeen jälkikäteen, niin hän on osannut toteuttaa mallin pelkän ohjeen perusteella.
    Ja kuten aina sanon en ole keksinyt ohjeita itse, mutta ohjeissani on aina alkuperäislähde mainittuna!
    Jatkan siis samaan malliin!

    VastaaPoista