sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kurssivalmisteluita

Näin toukokuussa kaikki liikenevä aika menee kurssivalmisteluja tehdessä. (Tämä on hyvä alibi pihatöitä vastaan!)
Suuri koitos; 3 viikon kurssia Mäntyharjulla ja yksi 3-päiväinen Pälkäneellä on edessäpäin.
Viime viikonlopun pidin kurssia Päivölän Kansanopistolla Valkeakoskella ja sain siitä ihan mukavaa palautetta.
Viikon kurssin valmistelussa on paljon tehtävää. Laadin monisteita, teen keskeneräisiä töitä, siis siksi että kursilaiset voivat nähdä työn eri vaiheessa ja useasta mallista teen vielä ihan valmiinkin tuotoksen. Lisäksi teen  kaikenlaisia taulukoita eri asioista. Kuten esimerkiksi kuka yöpyy koululla, kuka on saanut kurssikirjeen ja vastannut minulle saaneensa sen. Lisäksi minulla on taulukko kurssin ohjelmasta, ja siinä on eri sarakkeet että olenko tehnyt kyseisestä aiheesta monisteen , olenko tehnyt aiheesta vaihemallin, olenko tehnyt aiheesta valmiin mallin ja onko ne jo pakattu Mäntyharjulle lähteviin koreihin. Erilaisia malleja Mäntyharjun ohjelmassa on peräti 28! Niitä ei tietenkään ole tarkoitus toteuttaa mitenkään yks´ yhteen, mutta siinä on vinkkejä ja onpa taas jännä nähdä miten kurssilaiset niitä muokkaa, soveltaa ja inspiroituu. Monenlaista on taas näytillä kun kurssin tuotoksia lopuksi kuvataan.
Usein kun laitan töistäni kuvia facebookiin, instagramiin tai tänne blogiin saan kyselyjä ympäri Suomen että saako tuosta ohjeen? Olen niin ikävä ihminen että en lähettele ohjeita ympäriinsä enkä laita niitä nettiin, koska tämä ohjeitten laatiminen ja niitten jakaminen  on minun työtäni, jolla yritän ansaita elantoani. Sen tähden pidän tiuhaan kursseja ja mainostan niitä että sinne voi tulla opettelemaan erilaisia tilkkujuttuja.
Sitten usein niinkuin nytkin Mäntyharjun kurssilaiset ja joku Päivölän kurssilainenkin pyysi tai pyytää jotakin muuta ohjetta kuin on kurssin ohjelmassa. Siihenkään en ole lähtenyt, koska minulla on ihan varmasti tuhansia ohjeita ja malleja, joten en voi olla sellainen ohjeautomaatti että aina saa sitä mitä pyytää. Olen sitä mieltä että jos jollekin annetaan jotkut eri ohjeet, kuin muille niin, reiluuden nimissä ne pitää antaa kaikille sillä kurssilla opiskeleville. En tykkää sellaisesta supsuttelusta että tässä sinulle nämä ohjeet älä kerro muille. Myös jos  joku ulkopuolinen tulee käymään kurssilla niin en anna kurssin monisteita vierailijoille. Se vasta epäreilua olisikin että toiset maksaa joskus useamman satasen kurssista ja sitten toiset käy pyytämässä ohjeet ilmaiseksi. YMMÄRRÄTTE varmaan mitä tarkoitan. En halua olla niuho enkä väitä että ohjeet olisivat omakeksimiäni, mutta toteutus on ja moniste, joita laadin heikoilla tietokoneen käyttökyvyilläni tuntikausia. Usein deletoiden ja hikihatussa niitä laadin.
Joskus ehkä tulevaisuudessa, voisi kokeilla jonkun videon laatimista youtubeen, mutta sen pitäisi olla niin tasokas että se saisi tuhansia klikkauksia ja niillä voisi sitten tienata. Vielä ei ole sen aika , vielä joudun ihan käsipelillä kantamaan ohjeet ja monisteet kurssipaikalle. Vielä en ole niin taitava monisteen tekijä että ohjeeni toimisivat kuin kirjan sivut. Sanon aina että minun ohjeisiini kuuluu opetus mukaan, ne eivät ole niin idioottivarmoja että vain niiden perusteella voisi jotakin tehdä.
 En myöskään lähde sille linjalle että kantaisin kansiokaupalla ohjeita kurssille ja sieltä jokainen valitsisi mieleisen ohjeen. Ei, minun kurssillani on laadittu yleensä hyvin runsas ja monipuolinen ohjelma, mikä käydään läpi kaikkien kanssa ja SITTEN VOI VALITA mitä ja miten toteuttaa mitäkin.
Mäntyharjun 6.6. alkavalla ja 13.6 alkavalla kurssilla on muuten muutama peruutuspaikka vapaana , ja Pälkäneen kurssilla joka on 20.-22.6. on useampikin vapaa paikka. Ei muuta kuin Mäntyharjun kansalaisopiston sivuille tai Valkeakoskiopiston sivuille ilmoittautumaan!
Tukirautalaukku Unkarin taitteluilla, Mäntyharjun ohjelmasta

4 kommenttia:

 1. Ihan samaa mieltä ohjeista. Eikä ole tekijän kannalta reilua sekään, että ohjeiden saajat niitä kopiovat ja jakavat eteenpäin. Tapaamisiin kesäkuussa!

  VastaaPoista
 2. Oikein Sanna. Ilmaisen pyytäjiä riittää. Hienosti kirjoitettu. Kaikki opettajat ovat varmaan samaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Ihan ymmärrettävä juttu! Jos joku tuosta pahastuu, niin saa sitten pahastua :)

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa. Kyllä tilkkuopettajan työtä pitää kunnioittaa. Ja oli se mikä ammatti vain. Ei lääkäriltäkään voi pyytää, että samalla kun tutkit ton naapurin murtuneen säären, niin kirjoita mulle antibioottikuuri angiinaan :)

  VastaaPoista